logo_vit

 

Jag och mina 3

Jag har under 2019 och 2020 utbildat mig till instruktör i jaktapportering hos Klickerförlaget/Apportering till vardag och fest.

Utbildningen har gett mig en stabil grund i att med klickertänket som grund, leken som verktyg och med ett coachande förhållningssätt hjälpa hundägarna att ta de första stegen i jaktapporteringen. Mitt mål är att deltagarna ska åka hem från kursen med tilltro till sin träningsförmåga och med tips om hur just de kan träna vidare.

 

Höll redan under utbildningen två grundkurser, en för Labradorklubben Västmanland och en för Klickerförlaget. Sedan dess har det blivit ytterligare ett par grundkurser för Labradorklubben Västmanland, Boxholms brukshundklubb, Vadstena brukshundklubb och Motala brukshundklubb. Det är så roligt och inspirerande att hålla kurs. Och jag lär mig massor av deltagarna och deras hundar.

IMG_5736 

Jag håller gärna grundkurs i jaktapportering åt olika hundklubbar eller uppfödare.  Jag tar även emot privatelever som vill få hjälp med de första stegen i jaktapportering. 

 

Sally på trappan

 

Grundkursen bygger på boken Apportering till vardag och fest. Jag rekommenderar att man har läst lite i den innan kursen. Och för den som vill läsa mer, kolla in bloggar, se filmer på övningar eller spana in utbudet av onlinekurser - klicka på bilden nedan så kommer du till hemsidan för Apportering till vardag och fest. Där kan man också köpa den här boken och en massa andra fina hundböcker.

apportering_till_vardag_och_fest_mockup

 

 

Kurser 2022

 

Välkommen till grundkurs för spaniel med Lena Gunnarsson - 9-10 april 2022!

KURSEN ÄR FULL!

Lena med hundar

 

Den här kursen har jag längtat efter länge att få arrangera - i april blir det spanielkurs utanför Väderstad med Lena Gunnarsson. Lena driver Klickerförlaget och har skrivit böckerna "Apportering till vardag och fest"  och "Valpträning till vardag och fest" ihop med Elsa Blomster.

 

Detta är kursen för dig som vill jaga eller starta på prov med din spaniel och vill lägga en bra grund för det. Under två dagar gör vi lekfulla grundövningar i framför allt stadga, uppflog, stopp och sök. Övningarna anpassas efter vilken nivå du och din hund är på men kursen är en grundkurs. Vi jobbar inte med levande vilt. Du får både individuell träning och jobbar i smågrupper ihop med de andra deltagarna.

 

I kursen kommer vi att: 

 • Lära hundarna att frivilligt tvärnita när något ”flyger upp” framför dem (ej levande fågel på denna kurs) genom olika lekfulla övningar som vi gör svårare och svårare.
 • Lära hunden stoppsignalen.
 • Gå igenom söket och göra övningar som startar upp det och prata om hur man kommer vidare för att sedan sätta ihop allt (sök, stöt, stadga, markering/dirigering).
 • Jobba med de olika visselsignalerna som kan behövas i spanieljakten.
 • Stegvis göra övningarna svårare, men alla övningar anpassas efter DIN hunds nivå.

 

När kursen är slut kommer du ha en plan för att gå vidare med de olika delarna.

 Vi jobbar med ett utpräglat klickertänk. Det innebär att all träning är positiv och lekfull. Vi delar upp alla olika moment i små delar, för att sedan sätta ihop dem när hunden börjar kunna varje del för sig. Vi jobbar med att markera det beteende som du vill ha (till exempel med en klicker) och belöna det. Om hunden gör fel går den miste om belöningen. Träningssättet beskrivs i boken Apportering till vardag och fest samt i boken Valpträning till vardag och fest. Läs gärna mer om träningssättet i böckerna eller på vår blogg så du vet att det passar dig, innan du anmäler till kursen. Du behöver inte ha någon erfarenhet av klickerträning – med nyfikenhet kommer du långt! :) 

NÄR?  lördagen den 9 april 10-16  och söndagen den 10 april 9-15  med uppehåll för 1h lunch. 
VAR? Väderstad hundcenter några kilometer utanför Väderstad Väderstad Hundcenter – Med hunden i fokus (vaderstadhundcenter.se)
HUR? Det finns 6 platser på kursen och minst 5 deltagare krävs för att kursen ska genomföras. Ta med lunch och fika. 
KOSTNAD Kursen kostar 2700kr. Intresseanmälan görs till Jennys hundkurser på e-post jennynolhage@gmail.com Efter intresseanmälan får du betalningsinformation och bekräftelse på ditt deltagande. Mer information skickas ut ca 14 dagar innan kursen. 

FRÅGOR? Frågor kan du ställa på mail till mig Jenny på jennynolhage@gmail.com eller ring mobil 0706-503675. Svarar framförallt på helger och vardagkvällar . 

Lena Gunnarsson har haft spaniel i tretton år, jaktcocker i tio. Hon har tränat hund i snart 20 år och varit instruktör i 15. Hon har gjort lite av varje med sina hundar – alltifrån specialsök och tävlingslydnad till lite agility, personspår och nosework. Nu jagar och jakttränar hon mest med sina cockrar.  Hon brinner för inlärning och älskar att träna hund. Dessutom har hon arbetat i över 20 år med att handleda och utbilda grupper och är utbildad coach. Lena har skrivit böckerna "Apportering till vardag och fest"  och "Valpträning till vardag och fest" ihop med Elsa Blomster. 

 

Grundkurs i jaktapportering fyra söndagar i april och maj – Apportering till vardag och fest

Endast en plats kvar!

Jag och mina 3

Att träna jaktapportering med sin fågelhund är något av det roligaste som finns! Det här är en kurs för dig som vill lära dig grundfärdigheterna i apporteringsarbetet och jaktlydnaden för retriever och spaniel. Även stående fågelhundar eller andra raser med intresse för apportering är välkomna. Med klickertänket som bas tränar vi våra hundar på ett lustfyllt och roligt sätt. För att lära våra hundar de färdiga momenten så måste vi börja i mindre skala och lära in varje delmoment för sig och sedan kedja ihop momenten. All inlärning är positiv och lekfull och kursen fungerar för hundar i alla åldrar – från valp till senior. Övningarna anpassas efter varje hunds nivå. Du behöver inte ha några förkunskaper för att gå kursen. Dock rekommenderas du att skaffa någon av böckerna ”Valpträning till vardag och fest” eller ”Apportering till vardag och fest” och läsa lite innan kursen.

Kursen inkluderar följande moment:

 • Avlämningar
 • Jaktfot
 • Stadga
 • Stoppsignal
 • Närsök
 • Dirigering

Under kursens gång kommer vi att arbeta med grundfärdigheterna för dessa moment och vi kommer även arbeta med störningar – ett sätt att kvalitetssäkra momenten och få engagerade och säkra hundar.

Vi kommer inte arbeta med det stora söket eller uppflog under kursen.

Eftersom gruppen är liten finns stor möjlighet till att arbeta utifrån individuella behov.

Instruktör är Jenny Nolhage som själv har tre labradorer i olika åldrar. Hon har tidigare hållit flera grundkurser för Labradorklubben i Västmanland, Vadstena, Motala och Boxholms brukshundklubbar men även för Klickerförlaget. Tidigare kursdeltagare har i sina utvärderingar sagt ”ödmjuk och vänlig, men med klara instruktioner. Jättebra!”, ”duktig på att se varje person och hund och anpassa övningar och instruktioner efter just dem”, ”pedagogisk kursledare som kunde referera till praktisk jakt och omsätta det till övningarna”, ”generös med uppmuntran”.

Datum och tid: söndagarna 24/4, 1/5, 8/5 och 15/5 2022 kl 13.30 - ca16

Plats: Väderstad hundcenter

Instruktör: Jenny Nolhage som har gått Klickerförlagets instruktörsutbildning i ”Apportera till vardag och fest”.

Kostnad: 2700kr för deltagare med hund. Observatör (deltagare utan hund) betalar 1300 kr.

Anmälan: maila din anmälan till jennynolhage@gmail.com. Efter att jag har fått din anmälan får du ett bekräftande mail med betalningsinformation.

Antal deltagare: Minst sex och maximalt åtta deltagare med hund, max två observatörer kan delta.

Hundarna: Kursen är öppen för retrievers och spaniels i alla åldrar och passar lika bra för valpar som den lite äldre hunden. Stående fågelhundar och andra raser med intresse för apportering kan också delta.

Boken: Böckerna Apportera till vardag och fest eller Valpträning till vardag och fest kan beställas direkt från Klickerförlaget eller från t ex Ad Libris. Det finns även en studiehandledning till boken som kan vara bra att ha för den fortsatta egna träningen.

Praktisk information: Deltagarna kommer få ett pm med praktisk information ca två veckor innan första kursdagen.

 

 

Om mig som instruktör från kursutvärderingarna:

”ödmjuk och vänlig, men med klara instruktioner. Jättebra!”

”duktig på att se varje person och hund och anpassa övningar och instruktioner efter just dem”

”pedagogisk kursledare som kunde referera till praktisk jakt och omsätta det till övningarna”

”generös med uppmuntran”.

IMG_5838

 

Blogg om mig, Sally och vår träning

Under 2020 har jag bloggat åt Klickerförlaget/Apportering till vardag och fest om Sally, vad jag upptäckt om henne och mig själv under den första tiden tillsammans och lite om hur jag tänker i träningen. Klicka här så hittar du inläggen.

Sally i vatten

Kontakta mig

Om du har några frågor eller bara vill komma i kontakt med mig kan du skicka ett mail från formuläret nedan.
  

 


 

 

Du som är intresserad av att anlita mig för en kurs eller vill boka en privatträning, använd formuläret här på sidan eller maila till mig på jennynolhage@gmail.com

Jag kan framförallt åta mig uppdrag på helger eftersom jag arbetar på vardagarna. 

Har f-skattsedel.